Lyddemper

Skal du ha ny lyddemper til jakta eller til jaktfelt ?

Når du skal gå til anskaffelse av lyddemper er det flere momenter som bør tas med i betraktning. Det selvsagte er kaliber. Dette må stemme med våpenet du skal sette lyddemperen på. D.v.s du kan IKKE bruke en lyddemper beregnet for mindre kaliber enn det du skal skyte med, men du kan benytte en demper som er beregnet for et større kaliber. Dette fordi hullet i lyddemperen er tilpasset det gjeldende kaliberet. Ved å bruke en demper beregnet for finere kaliber blir hullet for trangt. En demper beregnet for større kaliber enn du skal skyte med, vil fungere uten problem. Dog vil du miste noen db demping.

Moment nummer to er hvor mye demping du ønsker. Dette er ofte sammenfallende med moment nummer tre, vekt. Som regel vil en lyddemper som gir stor demping også veie mer enn en som demper mindre. Det er verdt å huske på at det blir uansett ikke stille. Det skjer bare i Hollywood. Lyden blir betydelig dempet, men smellet er uansett godt hørbart. Dog demper alle lyddemperne på markedet nok til ikke å skade hørselen. Og det er kanskje det viktigste momentet. Ta vare på hørselen. Lyddemperen gir en ekstra bonus i tillegg til å dempe lyden. Du får kraftig redusert rekyl. Noe som igjen virker positivt på de flestes skyteferdigheter.

Så, hvilken lyddemper skal du da velge? Det er du selv den beste til å svare på. Prisene varierer en god del, men som nevnt over; alle demper nok til ikke å ødelegge hørselen.

Lyddemper til salonggevær fungerer best med underlydsammunisjon. Såkalt subsonisk ammunisjon. Da blir det så godt som stille. Med overlydsammunisjon blir det for salonggevær og 17hmr rifler som for vanlig jaktrifle med demper. Lyden blir redusert, men det blir ikke stille.

Nedenfor finner du et utvalg av dempere som vi lagerfører. Du finner her lyddempere fra Hausken, A-Tec, AimSport og Browning. Vi skaffer også Titandemperen fra Tronrud Engineering.